A 35. Bicskei Napok kiállításai


2016-ban is több érdekes, különleges kiállítással szeretnénk kedveskedni látogatóinknak a Bicskei Napok alkalmából.

Bicskei kódex

Bicske várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából látható újra a Bicskei kiskódex. Szalai Katalin kódexíró gyönyörű, rusztikus lapokon, dekoratív kézírással kódexlapokon mutatja be Bicske történetét. A Művelődési Központ aulájában kiállított kiskódex - Bicske irodalmi és történelmi emlékeit, építészetét, köztéri szobrait mutatja be. A kiállítás kiegészül az elmúlt 30 év változásait bemutató fotósorozattal.

 

 

Az én Bicském - Gyermekszemmel a város

A Petőfi Művelődési Központ Bicske várossá avatásának 30. évfordulója alkalmából rajzpályázatra hívta az óvodásokat és iskolásokat, melynek témája: Bicske, az otthonunk illetve épített és természeti környezetünk, összességében mindaz, ami kifejezi, hogy miért szeretünk itt élni. Az alkotások a Művelődési Központ nagytermében tekinthetők meg, s a gyermekek szemével láthatjuk városunk környezetét, épületeit és jövőképét.

 

 

Ahol a bábok életre kelnek - Facsar Veszeczky Andrea bábkiállítása

„Ha nem ismered a fákat, eltévedsz az erdőben, ha nem ismered a meséket, eltévedsz az életben”

Hatodik önálló bábkiállításommal az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmet erre az ősi, de a mai napig gyémántfényű műfajra, a bábjáték komplexitására, melyben az anyag életté lesz. Bábosként, bábkészítőként, óvónőként testközelből érzékelem, hogyan hat a báb mágiája a mese textusán keresztül. A népmesék archaikus természetükből fakadóan kulturális mintát adnak a gyereknek. Többszintű nyelvi rétegződésük csodálatos eszköz a gyerekek anyanyelvi kompetencia fejlesztésében erősítésében. Ezért valódi érték a bábjáték a kezünkben.

 

 

Kiállítás a Városi Könyvtárban„Ballag már a vén diák”

Helytörténeti kiállítás az egykor bicskei iskolákban végzett diákok tablóképeiből, osztályképeiből a Nagy Károly Városi Könyvtárban.

Nosztalgiázzunk egy jót! Minden korosztály megtalálhatja ismerősét – akár saját magát is - komoly végzős diákként keretezve, ha ellátogat a könyvtárba.

A kiállítások 2016. május 31-ig tekinthetők meg az intézmények nyitvatartási idejében. Rendezvények alatt a kiállítások nem látogathatók.

 

 

Kiállítások a Batthyány-kastélyban

Holtak vigasza

Móser Zoltán fotóművész "Holtak vigasza" c. kiállítása a Batthyány-kastély dísztermében tekinthető meg.

A fotókiállítás a Siculicidium - a Habsburg-csapatok által 1764. január 7-én hajnalban, Madéfalván elkövetett vérengzés, ún. "madéfalvi veszedelem" - 250. évfordulójára készült.

A kiállításéval azonos címet viselő albumban Tamás Menyhért költeményeit olvashatjuk.

Móser Zoltán, az album utószavában így összegzi munkájuk eredményét: „Az évforduló alkalmával megszólítottuk és vallomásra bírtuk a kezeket és a fákat. Ők, vagyis ezek a képek a szülőkre, rokonokra, ősökre emlékeznek: a nehéz sorsú elődökre, a Bukovinába menekültekre, és a 250 évvel ezelőtt Madéfalván meghalt ártatlan áldozatokra.

Szelíden, szomorúan, vigasztalón.

 

 

Petróleum lámpák gyűjteményes kiállítása

Blaskó László olaj és petróleum lámpagyűjteménye először látható az országban.

Blaskó László a 70-es években kezdte el gyűjteni a régiségeket. Lámpagyűjteménye folyamatosan gyarapszik, több mint 100 kiállításra kész lámpája van a 19. századból. A begyűjtött lámpákat először restaurálja, a hiányzó alkatrészeket eredetivel pótolja. A kiállított anyag a legszebb főúri és polgári szalonlámpákból áll. Híresek a Zsolnay, a meisseni és a bécsi gyárak által készített kézi festésűek.

A kiállított tárgyak között láthatók zománcfestett üveg szalonlámpák, olvasólámpa Berlinből, historizáló és szecessziós majolika petróleumlámpák, Zsolnay majolikák, drezdai porcelántestű lámpák, és olyanok is, amelyek népies motívumokkal lettek díszítve.

 

 

Nyugdíjasok kézműves kincsei

A 35. Bicskei Napok alatt nyílik meg a nyugdíjas alkotók kiállítása a Batthyány-kastélyban.  Ez az első olyan alkalom, amikor nagyobb nyilvánosság előtt, együtt mutatkoznak be Bicske és környéke aktívan alkotó nyugdíjasai, akik a kézművesség szinte minden területén megmutatják ügyességüket. A hagyományokat tisztelő, értékeinket felismerő és megbecsülő szépkorúak legszebb munkáiból láthatnak válogatást. Változatos technikával, anyagokkal készült munkákat: kézimunkákat, hímzéseket, horgolásokat, fafaragásokat és még sok mást is felvonultat a tárlat.

Gratulálunk a nyugdíjasoknak a sok szép remekmű elkészítéséhez, a népi hagyományok őrzéséhez.

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel, tárlatvezetéssel látogatható.

Tárlatvezető: Vincze Zita, a Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesület titkára