Zánkán alkottunk és táboroztunk


Rengeteg izgalmas program, finom ételek, esténként csapatos játékok, vetélkedők, egy estén koncert, délelőtt strandolás, forgatások, kirándulások. Mindez együtt jelentette idén a bicskei képzőművészeti nyári tábort Zánkán. Kicsik és nagyok, diákok és tanárok egyaránt élvezték. Tudom – én is ott voltam!

A gyülekezőnél még sok, számomra ismeretlen gyerek várakozott a busz indulására. Néhányan baráti körökben álltak, de voltak olyanok is, akik még szüleik kezét fogva, nehezen eresztve őket várakoztak. A busz nem sokára elindult. Az ablakokhoz tapadt gyerekek a várakozás izgalmával és örömmel tele integettek szüleiknek, akik aggódó tekintettel figyelték, hogyan indul útnak a 70 fős társaság.

Amikor megérkeztünk, beosztottak minket faházakba. A beosztás korosztály szerint történt, de a baráti körök is közrejátszottak. Miután túl voltunk az eligazításon, berendezkedtünk a kis faházakba, amelyek egy fákkal teli ligetben helyezkedtek el. A zánkai Bicske Tábor egy kellemes, fás, tisztásokkal, de itt-ott bokrokkal tűzdelt kis liget a balatoni község felső, dombosabb felén.

Az első délután szabadfoglalkozás volt, hogy kipihenhessük az út fáradalmait. Később, a délutánok a délelőtti aktív tanulás kipihenésével teltek. Ilyenkor jártunk le a balatoni strandra, ahol jólesett elnyúlni az árnyasban vagy megmerülni a vízben, pancsoltunk, labdáztunk, mint minden gyerek. Idilli volt - ahogy kell!

 

Egyik délután, a kisebbeknek is részük lehetett a konyhaművészetet kipróbálni. Ők készítették el az aznapi vacsorát: paprikáskrumpli és sajtos pogácsa. A konyhásoktól tudom, hogy ezt a péksüteményt minden évben elkészítik a gyerekekkel. Kapóra jött, hogy ezen a napon készítettük el, így a hét legkülönlegesebb eseményén tudtuk felszolgálni Benkő Zsoltnak. A blues gitáros minden évben meglátogatja a tábort, idén is fantasztikus koncertet adott. Nagy megtiszteltetésként ért és meglepetés volt, hogy felkértek engem és Tamás Lillát, hogy zenéljünk vele. A műsort hatalmas taps követte. Miután a koncert véget ért, elindult a buli, zene-tánc, kisebb discoba került mindenki. Mindent elöntött a vidámság és a hangos zene, sokan táncoltak, ugráltak, vonatot alkotva körbe-karikába járták a termet. Végül késő este nagy nehezen elcsendesedett a tábor. Ahogy telt az idő egyre jobban éreztem magam, és a korábban ismeretlen gyerekek rokonszenvessé váltak. Minden reggel összekészített tálak várták az ébredő gyerekeket, ebédre és vacsorára pedig meleg ételt kaptunk. Általában vacsora után csoportos foglalkozások következtek, amikhez eleinte semmi kedvem sem volt, de aztán a csapatmunka és a feladatok egyre izgalmasabbá váltak és minden este (igen későn!) jó érzéssel mentem aludni.

 

Szerencsére az időjárás is kedvező volt ahhoz, hogy majdnem minden nap lemehessünk a strandra. Amíg a rajzosok gyönyörű festményeket hoztak létre, és a videósok felvételeket rögzítettek, mi, fotósok csodás képeket készítettünk. Amikor pedig éppen nem volt szakmai program, vagy csak csendespihenő volt, addig a kis házikóinkba – e heti otthonainkba – vonultunk vissza.

S mikor újra szombat lett, szomorúan csomagoltunk össze, de közben arra gondoltunk, hogy milyen csodálat is volt ez az egy hét. Amikor haza értünk mindenki arcán ott ragyogott az a balatoni hét, amit együtt éltünk át.

Szabó Flóra