Városi disznóvágás


A falusi népszokások közül az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény a disznóvágás.

Városunk Önkormányzata szervezésében február 11-én II. Hagyományőrző disznóvágásra hívtuk a bicskeieket a Város Kemencéjéhez. A GESZ dolgozói már előző nap felállították a nagysátrat, a művelődési központ munkatársai pedig korán reggel berendezték, dekorálták, csinosították, hogy a disznótoros ebédet jó ízűen, kényelmesen lehessen elfogyasztani. Kora reggel városunk polgármesterének köszöntője és a fogópálinka lehörpintése után kitűnő hangulatban a böllér, Kiss Csaba és segítői irányításával megkezdődött a munka. A már leölt disznót szalmán megpörzsölték, megtisztították, lekaparták a szőrét, majd két lábát megkötözve rémfára felhúzták, úgy, ahogyan azt elődeink is csinálták. Ezután Schulman Tibi segítségével és szakértelmével a húsokat is szétbontották. A Barátság Nyugdíjasklub tagjai készítették a húsgombócokat, szelték a húsokat, vágták a zsírszalonnát, Konrád Krisztina és férje darálták és töltötték a hurkát és a kolbászt. A

főszakács Márkusné Szili Mária (kifőzdés Marcsi) volt, aki örömmel vett részt a munkában. Az üstökben főttek a disznóságok, az orjaleves, a toroskáposzta, sütötték a zsírszalonnát. Iványi Ferenc nagy szakértelemmel etette a kemencét fával, és rakta a pecsenyének valót a kemence gyomrába. A finomságok sülését Németné Niki ellenőrizte, gondosan ügyelve arra, hogy ne száradjanak ki a húsok. Az egész munkát Ivanics Imréné szervezte és fogta össze, az ő gondosságának is köszönhető, hogy minden rendben zajlott. Alpolgármester asszony, Bálintné Andi fáradhatatlanul koordinálta az eseményeket. Munkatársai Vincze Viki, Janek Réka és Horváth Gyula mindig készen álltak a segítségre. Ellátogatott a programra Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr is.

A disznótort népi játékok és a József Attila úti tagóvoda nagycsoportjának műsora tette még színesebbé. A kis ovisok boldogan énekeltek, táncoltak. A hideg ellenére mindenki jókedvűen tette a dolgát. A Városi Konyha készítette a forró teát és forralt bort, amelyet egész nap a művelődési központ munkatársai kínálgattak és osztottak. Az ovisok műsora után, ahogy elkészültek az ételek, 200 Ft-os malactallér ellenében lehetett orjalevest, toroskáposztát, sült kolbászt, sült hurkát, túrós puliszkát, sült húst, tepertőt és fánkot vásárolni. A tallérokat Bukó Borbála és Balázs Miklós árulta. A kemencében és a Városi Konyha sütőjében sült a hús, a kolbász és a hurka, a konyha dolgozói és a képviselők adagolták a finomságokat a vendégeknek. A kitűnő hangulatról Kun Zoltán remek retró zenével és a Dalárda, azaz a művelődési központban működő Magyar Nótakedvelők Klubja gondoskodtak. Minden hús elfogyott, ez a disznóvágás nem az éléskamra megtöltésére, hanem városunk közösségének az építésére szolgált. Aki lemaradt, bánhatja, mert a finom ízletes disznóságok és a remek hangulat, a közös munka, az együtt töltött nap felejthetetlen élményt adott mindenki számára. De senki ne csüggedjen, jövőre újra találkozunk a III. Hagyományőrző városi disznóvágáson!