Varázslatos Fizika Show


Kedden a Játékos Tudomány csapata, Rita és János járt nálunk és elhozta izgalmas és meglepő kísérleteit a Fizika Show-ra a Fiatalok Házába.

A hat előadáson több mint 500 gyermek és felnőtt vett részt a bicskei és környező települések iskoláiból. Reggel már az első csoportban alsó tagozatosok tapsviharától volt hangos a nézőtér, és ez a többi előadáson is folytatódott, nemcsak a kicsik, de a nagyok között is.

A kísérletek között láthattak mikrohullámú sütő dobozából készült légágyút, majd megtudhatták, hogyan kell elfújni vele egy húsz méterre lévő égő gyertyát, valamint, hogy hogyan maradhat ott a lufi egy vízzel tele töltött fejjel lefelé fordított pohár alján. Hallhatták a szívószál dudát tölcsérből készült erősítővel, a lufi hangrobbanását, amikor rajzszöggel találkozik. Egy felhevült fémdobozon szemléltették, hogyan képes a légnyomás akár egy vasúti tartálykocsit, vagy kamiont egy szempillantás azzal összeroppantani. Sőt! Ezen a napon hat gyermek igazi Jedi lovaggá vált, és fénykardot is foghatott a kezébe egy neoncső és egy kis elektromos mező segítségével. Tanúi lehettek egy tűztornádónak is a szemetesben, majd János tűzgömböt tartott a kezében, mégsem égett meg. A fizika mellé egy kis kémia és irodalom is társult, hiszen egy kedves mese által megismerhették a színváltós italok történetét. Az előadások után a gyerekek az interaktív kiállítás keretében különböző ügyességi, logikai játékokat próbáltak ki, amely ámulatot-bámulatot és sok nevetést váltott ki belőlük.

Egy igazán sikeres és csodákkal teli nap volt, mind az előadók, mind a közönség szempontjából. Rita szavaival zárom a soraimat: „azért szeretjük ezt a munkát csinálni, mert rengeteg szeretetet kapunk a gyerekektől.”