"Utazás a bolygók csodálatos világába"


Csütörtökön harmadik alkalommal látogatott el hozzánk az Utazó Planetárium csapata. A Fiatalok Házában felállított kupolasátorban - a nagy érdeklődésre való tekintettel – idén is a tíz előadás alatt több mint 400 óvodás, iskolás és felnőtt kapott betekintést a bolygók és csillagképek csodálatos világába.

Sok új élménnyel és ismerettel gazdagodtak ezen a napon a bicskei Kakas Óvodából, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolából, Szent László Általános Iskolából, József Attila Általános Iskolából és a bajnai Simor János Általános Iskolából érkező gyerekek, valamint családok, akik megalapozták vagy épp elmélyítették csillagászati ismereteiket a kupolasátor belső falára vetített filmek által. A kényelmes párnákon, a földön ülve vagy épp fekve az óvodások megismerték a bolygókat, rendszerüket, legjellemzőbb tulajdonságaikat, míg az iskolások a Naprendszer bolygóit közelebbről is felfedezték mellékbolygóikkal, légkörükkel, felszínükkel és holdjaikkal együtt.

A legnagyobb meglepetést az óvodásoknak és kisiskolásoknak okozta a planetáriumi élmény; volt, aki alig aludt éjjel, mert elképzelni sem tudta, milyen lehet az a „buborék”, amiről a tanító néni mesélt neki.

Voltak visszatérő diákok is, akik nem először járhattak a planetáriumi kupolában, s idén újabb történetet ismerhettek meg erről a különleges világról. Az Utazó Planetárium palettája évről-évre újabb műsorokkal bővül, melyekből idén A Naprendszer felfedezése, A fény és a Visszatérés a Holdra című filmek kerültek vetítésre.

Az egyik előadáson résztvevő gyerekek tiszteletteljesen zárták ezt a napot, melyre még nem volt példa: tapssal köszönték meg az Univerzum határáig vezető utazást.

Bukó Borbála