A rézfúvósok világa


Kedden a Filharmónia bérlet második előadását láthatták a bicskei iskolák tanulói a Művelődési Központban. Az In Medias Brass Rézfúvósegyüttes tagjai a trombita, a harsona, a kürt és a tuba hangszerek segítségével mutatták be zenei sokszínűségüket.

A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és a Szent László Általános Iskola felső tagozatos, valamint a Vajda János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói sok új ismerettel gazdagodtak ezen a délutánon.

A zenekar vezetője, ifj. Bazsinka József elmondta, hogy nem csak komolyzenét lehet ezekkel a hangszerekkel játszani, de egész messzire lehet kalandozni a különböző zenei stílusokban. Megmutatkoztak a fanfároktól kezdve, az egyházi zenéken át az esküvői indulóig. Sőt, akár még maga Darth Vader, a Csillagok háborúja egyik neves szereplője is méltán vonult volna be a zenekar kíséretére. A gyerekek megismerkedtek egy kevésbé ismert fa hangszerrel, mely hangszertani besorolása szerint megszólaltatásának módja miatt a rézfúvós

hangszerek családjába tartozik. Ez nem más, mint a didzseridu, az ausztrál őslakosok hangszere, mely az eukaliptusz fának a törzséből készül, termeszek vájják ki. S vajon hányan tudták e koncert előtt, hogy egy kürt hat és fél méter hosszú csőből formázódik?

Reméljük, jól érezték magukat, s várjuk szeretettel városunk diákjait a Filharmónia bérletsorozat 2017/2018-as évadának harmadik és egyben befejező előadására 2018. március 20-án, kedden 14.30 órára, ahol a néptánc világába nyerhetnek bepillantást az Ungeresca Táncegyüttes és a Boglya Zenekar segítségével.

Bukó Borbála