A NASA nap fotója címet is elnyerte a bicskei Bajmóczy György


Negyedik alkalommal állított ki Bajmóczy György asztrofotós, aki 2016-ban a NASA nap képe címet elnyerte. Legutóbb idén januárban nyílt közös tárlata Szűcs Mátyással a Fiatalok Házában, ahová elsősorban Nap-képeit hozta el, illetve szolárgráffal készített alkotásaiból válogatott. Hogyan kezdődött a csillagok és bolygók fotózásának szenvedélye?

– Lassan kilenc éve fotózom csillagászati dolgokat, de a fotózás már középiskolás korom óta hobbim. Akkor még meg kellett tanulni a labortechnikát és a fekete-fehér képek előhívását. Jó pár évvel később az egyik születésnapomra a családomtól kaptam egy távcsövet, amivel kémlelhettem az eget, mellé pedig egy nagy enciklopédiát, amiből sokat tanulhattam. Néhány évig csak ismerkedtem az égbolt „lakóival”, aztán jött a vágy, hogy jó lenne ezeket fotókon is megörökíteni. Így indult az égbolt fotózása – mesélte Bajmóczy György, aki azt is elmondta, ma már nem nehéz ismereteket szerezni, és tanácsokat kapni, hiszen a világháló erre is kiválóan alkalmas. A Nap-képek már speciális naptávcsővel készültek.

– A jó képekhez türelem és sok munka kell. Először jön a terepszemle, ahol meg kell nézni, be kell mérni, pontosan hány órakor és hová kell állni ahhoz, hogy jó szögből és a megfelelő állását lehessen elkapni a Napnak. Fontos a megfelelő időjárás, amit nem mindig sikerül kifogni. Aztán jön a fotó elkészítése, amire néhány perc van csak. Ennek ellentéte a mély ég felvételek, amiken a szabad szemmel nem látható ködök jelennek meg. Ezekhez rengeteg, több napos munka és utómunka szükséges – magyarázta a fotós. A fáradtság azonban megéri, hiszen gyönyörű képek születnek. Bajmóczy György pedig nem sajnálja az időt a Nap fotózására sem.

Bajmóczy György (b) a január végi kiállítás megnyitóján a Fiatalok Házában
Fotós: Koppán Viktor Dávid

2016-ban kerek egy évig fényképezte a ragyogó égitestet, naponta ötszázszor rögzítette egy tetőre állított kamerával, majd animációs filmet készített belőle. Az alkotást több százezren látták az egyik nagy videómegosztó portálon és az amerikai NASA a nap képének választotta. Miért pont a Nap fogta meg?

– A Nap könnyű célpont, az egyetlen csillag, amit közelről szemlélhetünk. Nagy kiterjedésű, így meg lehet rajta figyelni a felületét és a napfoltokat is – mondta a fotós.

 

Megjelent a Fejér Megyei Hírlapban 2018. február 13-án. Szerző: Borsányi Beáta

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bicske-asztrofoto-bajmoczy-gyorgy-interju-2213745/