A legkisebbek farsangja


A farsang eredetileg népi hagyományokhoz kötődő ünnep, ezért mindenkié. Szegény, gazdag, kicsi, nagy az álarc vagy maszk mögött bárki rejtőzhet. Nagyon igazságtalan lenne, ha pont a legkisebb korosztály maradna ki belőle.
Természetesen nem is maradnak ki belőle, legalábbis a bicskei ovisok. Hagyományaikhoz híven 2017-ben is a Művelődési Központban tartotta farsangi ünnepségét a Bicske Városi Óvoda József Attila tagóvodája február 15-én.

Délelőtt nagy izgalommal érkeztek a kicsik szüleikkel, óvó nénieikkel, öltöztek, fésülködtek, készült az ünnepi smink, maszk és fáradhatatlanul kattogtak a fényképezőgépek.

Patkóné Bátori Erzsébet tagóvoda-vezető megnyitóbeszéde után elkezdődött a jelmezes bemutatkozás csoportonként a legkisebbektől a legnagyobbakig. Mindegyik csoporttól láthattunk egy sok munkával és gyakorlással betanult kis műsort majd az egyenkénti – több-kevesebb sikerrel é magabiztossággal végrehajtott– bemutatkozást. Nagy volt a változatosság a porondként szolgáló szőnyegen: katica, csiga, őzike, cica, rendőr, Zorró, balerina, Lego és természetesen számtalan hercegnő és tűzoltó.

Az óvó nénik, dadusok, asszisztensek sem maradtak le védenceik mögött, mindenkin volt jelmez, elhozták többek között a Jégvarázs című mese szereplőit, sőt, a Mézga családot is!

A legnagyobb, Katica csoport ráadásként bemutatta a II. Hagyományőrző Városi Disznóvágásra készült műsorukat, hiszen a farsang és a disznóvágás szezonja egybeesik.

Nem feledkeztek meg a szervezők a „báli szezonról” felelevenítéséről sem, hiszen az is ebbe az időszakba tartozik. A jelmezes parádé után szusszanásnyi süti- és üdítő szünet következett, majd egy nagyon kedves kis táncház, ahol Linczenbold Maximilen és Szabó Rubinka néptáncosok vezetésével a néptánc alapjait sajátíthatták el a lelkes gyerekek, szülők és pedagógusok. Lendültek, dobogtak, csattogtak a kis talpak édes összevisszaságban és töretlen lelkesedéssel kifulladásig, pontosabban a déli harangszóig, amikor az összes megfáradt farsangolót várta otthon az ebéd és a délutáni pihenés.

Farkas Bernadett