Kultúrkúria bemutatása


Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár

Bicskei Kultúrkúria

Bicske, Ady E. u. 11. Tel/fax: 06 22 951 299; Tel: 06 20 430 7770
info@bicskemuvhaz.hu

 

Bicske gazdag múltra visszatekintő település. Az első okleveles említése 1306-ból származik.
Az elmúlt századokban volt falu, mezőváros, nagyközség, járási székhely, és 1986. január 1-től város. Az oktatási, kulturális, egészségügyi és igazgatási feladatokat ellátó Bicske 2013. január 1-től ismét járási központtá vált.
Mind a mai városképet, mind a város fejlődését meghatározza a mezővárosi jelleg.
A város óvja, őrzi hagyományait, építészeti emlékeit, melynek szép példája a Bicskei Kultúrkúria is. A Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár egyik szakmai egységeként működik. A kiállítások mellett, konferenciák, klubkoncertek, előadássorozatok, játszóházak és múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne. A látogatók tájékoztatásának segítésére külső és belső infoterminál áll rendelkezésre.

Az épület rövid története:

„Stefánia” Gyermekvédő liga székháza 1930-ban épült. Egy emeletes neobarokk stílusban. Érdekessége a toronyszerű lépcsőház, csigalépcsővel, az emeleti részhez tartozó terasszal. Stefánia belga királyi hercegnő, Rudolf trónörökös felesége volt, az Osztrák-Magyar Vöröskereszt Egylet Elnöke. A bicskei egyesület első elnöke dr. Knoll Andor. Az épület volt lakóház, orvosi rendelő, helytörténeti múzeum, öregek napközi otthona, csecsemőgondozó. A város egyik legszebb épülete. Az épület 2018 őszén felújításra került, és hiánypótló funkciót tölt be, hiszen helytörténeti jellegű állandó kiállításoknak ad otthont.


Állandó kiállítások

  • A népi műemlékek megörökítője – Jakab István László festményei
  • Bicske régészeti emlékei
  • Bicske helytörténeti gyűjteménye
  • Bicskei fehérhímzés

A Bicskei Kultúrkúria állandó kiállítások mellett időszaki kiállításoknak is helyszíne. Az időszaki kiállítások alatt az állandó kiállítások korlátozottan látogathatók.

Nyitva tartás:

Kedd: 14.00-18.00; Csütörtök: 14.00-18.00 és rendezvények szerint.
A fentiektől eltérő látogatási időpontokat külön jelezzük.

Előzetes bejelentkezéssel a kiállítások nyitvatartási időn túl is látogathatók.