Kultúrhétvégére fel! Jönnek a Bicskei Napok!


Ha május, akkor Bicskei Napok!

Kiállítás, zene, tánc, sport és ízes hagyományok jellemzik a Bicskei Napok hosszú hétvégéjét, mely idén 2018. május 17. és 20. között kerül megrendezésre. A hétvégét megelőzően beharangozó programokkal várjuk az érdeklődőket:

Május 15-én, kedden 10 órakor részt vehetnek a 20. Virágözön – Virágvásár programunkon intézményünk előtt, melynek során a Virágos Bicskéért pályázat első húsz résztvevője 50%-os kedvezménnyel vásárolhat. Ugyanezen a napon 17 órai kezdettel a Városi Könyvtár rendezvényére, egy író-olvasó találkozóra látogathatnak el az irodalomkedvelők. Ez alkalommal Grecsó Krisztián, a szerző beszél Harminc év napsütés című művéről.

Május 16-án, szerdán 18 órakor kerül megrendezésre a Vadászati kiállítás megnyitója, melynek keretében köszöntőt mond Dr. Székely István, a Sajgó Völgye Vadásztársaság elnöke. A kiállítást megnyitja Dr. Bertóti Béla, aki ötven éve vadász, illetve Mócsy-díjas és Széchenyi Viktor-díjas állatorvos.

Csütörtökön, május 17-én 14 órától gyermeknapra hívjuk a családokat a Battyhány-kastély parkjába. Többféle program közül választhatnak a résztvevők: lesznek játékos családi- és sportvetélkedők, kézműves foglalkozás (korongozás), kipróbálhatják az arcfestést, illetve a magasba vágyók a felállított légvárat és a trambulint hódíthatják meg. A Bicskei Napok kulturális rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára 17 órakor kerül sor a Művelődési Központban. A programot megnyitja Pálffy Károly, Bicske város polgármestere. A megnyitó után közvetlenül Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész jótékonysági koncertjén vehetnek részt, melynek repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig és a könnyűzenéig terjed.

Május 18-án, pénteken a gyermekeké a főszerep: 9 órai kezdéssel a Bicske Városi Óvoda sportnapját, a Mocorgó játékos gyermektornát ajánljuk, 10 órától pedig a Kistérségi Tehetségkutató Bemutatóra várjuk az érdeklődőket a Művelődési Központban a Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola rendezésében, melynek során a Bicskei Járás iskolák növendékei mutathatják meg tehetségüket ének, tánc, zene és vers-próza-színjátszás kategóriákban. 11 órakor a város legifjabbjait köszöntjük - a 2017 májusa óta született gyermekek üdvözlésére felöltöztetjük a Születésfát a Művelődési Központ előtt. Délután 16:30-kor a Diák Ki Mit Tud? rendezvényen fellépnek a Szent László Általános Iskola diákjai és csoportjai, és megmutatják, hogy milyen művészeti ágban jeleskednek. A pénteki program zárásaként pedig a hatvanas évek világába hívjuk az érdeklődőket: 18:30-kor megtekinthetik a Fenyő-Tasnádi: Made in Hungária című musicalt a Magyarock Dalszínház előadásában a Bicske Szíve parkban.

Május 19-én, szombaton 8 órai kezdettel negyedik alkalommal rendezzük meg a Bicske Szíve parkban a Hagyományos ízek – ízes hagyományok gasztro-fesztiválunkat, mely számos kulináris élményt foglal magába: „Települések ízei” főzőverseny, hagyományőrző börze, valamint termelői és kézműves kirakodóvásár. Az ízek mellett a zene is fontos szerephez jut: 10 órakor fellép a Bicskei Fúvószenekari Egyesület Koncertfúvós Zenekarával. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját 11 órakor Bálint Istvánné, Bicske város alpolgármestere tartja meg. Ezt követően a gyerekeké a színpad: helyi és környékbeli óvodások és iskolások néptáncbemutatóját láthatjuk. A délután folyamán pedig egész napos Népi játszótér várja a kicsiket és nagyokat, melyen hagyományőrző népi játékokkal idézzük fel a régi idők vidám, szabad hangulatát, illetve elindul a mesélő népi körhinta is, melynek során a gyerekek a leveles kosarakban ülve szédülésig foroghatnak. 13 órakor „jó ebédhez szól a nóta”, hiszen a Geri-Betli duó alapozza meg az étvágyat a Város Kemencéjénél. 14 órától a Könyves sátorban könyv-csereberére hívjuk az olvasás kedvelőit, miközben Mátyás király udvarában kézműves ügyeskedések, valamint a Geoláda vadászat rejtelmei várnak ránk. A szabadtéri színpadon 14.30-tól a Vértesalja, a Vál-völgye és tágabb környezetünk művészeinek és együtteseinek kulturális bemutatkozása zajlik majd, melynek fellépői: a Pannoniada gyermekkórus, a Mányi Vadvirág mazsorett csoport, a Várgesztesi Német Nemzetiségi Felnőtt Tánccsoport, a Lovasberényi Csűrdöngölő és Rezeda Tánccsoport, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, majd Varga Edit vezetésével Örömtánc csoportjának bemutatkozása. A késő délutáni, kora esti órák is tartogatnak meglepetéseket: 18 órakor megtekinthetik Gyurik Petra díjlovagló bemutatóját Aiso nevű különleges fríz lovával, amely zenére lép, táncol és üget. 19 órakor pedig a jól ismert Kárpátia zenekar gondoskodik a hangulatról.

Természetesen nem maradnak el a sportprogramok sem: a hétvége folyamán több helyszínen különböző sportágakban mérhetik össze erejüket és tudásukat a versenyezni vágyók. Lesz éjszakai kosárlabda, gyermek és felnőtt horgászverseny, férfi és női labdarúgó torna, dekázó és tizenegyesrúgó versenyek, úszóverseny, valamint asztalitenisz-kupa.

Május 20-án, vasárnap 9 órakor Pünkösdölési program, királyválasztás várja az érdeklődőket a Szentháromság templom kertjében, a Szent László Általános Iskola tanulóinak közreműködésével. Ezt követően pedig misét és istentiszteleteket hallhatunk az evangélikus és a református templomban. A hangsúly idén is a családias atmoszféra megteremtésére, a közösségépítésre és a szórakozásra helyeződik. Ennek a célkitűzésnek a nyomán a Bicskei Napok zárásaként családi délutánt szervezünk a Bicske Szíve parkban 14 órától: pünkösd alkalmából népi virtusjátékokat próbálhatnak ki a családok. A pünkösdi próbák során a zöldág hagyományát is felelevenítjük. Az alábbi virtusjátékokból válogathatnak a játékos kedvűek: barcasági kakaslövés, szatmári kakas-üttetés, törökkopányi csizmagyűjtő játék, dióverő és még sok más játék gyorskezű ifjúnak és vénnek. Csak színesítik a programot a sport- és táncbemutatók: az akrobatikus roki, a hastánc, a Zumba Fitness, a kempó, a Csiri-biri gyermektorna, a Ringató zenés gyermekfoglalkozás, valamint a társastánc. 17 órakor interaktív élő koncertben lehet részük a gyerekeknek Bíró Eszterrel és az Állati Zenés ABC című műsorával. Folytassuk együtt a hagyományt, és töltsük el együtt ezt az élményekben gazdag hosszú hétvégét!

A programok látogatása ingyenes!

Programjainkra mindenkit szeretettel várunk!