Kiállítások 2019


foto2018. december 2. - január 15.

Advent békessége

Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesület kiállítása a Kultúrkúria.
A festményeket, textilkompozíciókat és sok egyéb képzőművészeti alkotásokat tartalmazó kiállítás az adventhez és a karácsony szelleméhez is kötődik, ahol amatőr kiállítók mutatják be műveiket.


foto2018. december 6. - január 15.

„Rajzoljatok karácsonyi képeslapot!”

című karácsonyi képeslapkészítő pályázatra készült  képeslapok kiállítása a művelődési központban.


foto2019. február 1 - 17.

FényTörés - ReFracito

Kárpáti József festőművész kiállítása a művelődési központban.

Rajz szakos tanár vagyok, s a martonvásári művészeti iskola képzőművészeti tagozatán tanítok rajzot, festészetet. E munkám mellett magam is naponta több órát festek műteremben. Szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen mindkét tevékenységem, amellett, hogy napi kihívást jelent, sok örömet is okoz. Növendékeimmel közvetlen, szeretetteljes kapcsolatom során nemcsak ők tanulhatnak, de én is számtalan inspirációt kapok alkotómunkámhoz.
16 éves koromtól foglalkozom festészettel. Tanulmányaim során számtalan mesterrel volt kapcsolatom, de legtöbbet Kokas Ignác festőművésztől kaptam. Megtanított, hogy nagyon fontos a szakmai tudás, hiszen szépen kell beszélnie annak, aki mesélni akar, de még fontosabb a tartalom, hogy amiről mesélek, az hiteles legyen.

Ma, felnőtt fejjel, „öreg” pedagógusként és festőként is ezt tartom a legfontosabbnak. Ifjú festőként absztrakt, „konstruktivista” képeket festettem, de ez nem adott lehetőséget arra, hogy azt fejezzem ki, amit igazán akarok, elfedte viszont rajzi, festői hiányosságaimat.

Mai festészetem középpontjában az ember áll. Mesélni akarok az emberi kapcsolatokról, az érzelmek finom, szavakkal ki nem fejezhető rezdülésiről. Arról, hogy csak a körülményeink, környezetünk változik, az ember épp olyan marad, mint bármikor korábban volt. Gyarló, esendő, szerelmes, huncut, intrikus és sajnos gonosz is. Sohasem tanul hibáiból, összességében mégis szeretetre méltó. Képeim belülről születnek, a rajtuk megjelenő alakok a képzelet szülöttei, modellt csak egyes részletekhez használok. Valójában a gondolat megjelenéséhez szimbolikusabb alakok is elegendőek lennének, mégis személyesebb, hitelesebb ha egy-egy arckifejezés, tekintet nagyobb gondossággal villan elő a képből.


foto2019. március 29.

Jakab István László:

 A népi műemlékek megörökítője 

című kiállítás a Kultúrkúriában.

Bicskéről elindulva került szoros kapcsolatba a festészettel és az építészettel. Az Iparművészeti Főiskolán végzett tanulmányai után bejárta Európát és eljutott az Egyesült Államokba is. Jakab István László megírta Bicske történetét is.  Munkásságában felvállalta a népi építészet védelmét és megörökítését. 2003-tól Bicske város posztumusz díszpolgára. A kiállított anyag a 2004-ben restaurált, újra keretezett 102 darab népi építészetet megörökítő festmény, melyet Jakab István László ajándékozott Bicske város mindenkori polgárainak. Az ajándékozás célja, hogy unokáink is láthassák, hogyan, milyen körülmények között éltek elődeink, még a XX. század elején.
Jakab István László festőművész népi építészetet megörökítő festménysorozata a Fejér Megyei Értéktárban szereplő nemzeti érték.


foto2019. április 4 - 26.

Út a benső felé

Gyimesi Rita kiállítása a művelődési központban.


foto2019. május 5-15.

Ajándék színekben

Csepeli Oxána festő, a Színnel- Lélekkel Művészeti Egyesület tagjának kiállítása a Kultúrkúriában.


foto2019. május 9-31.

Néma Júlia

kiállítása a művelődési központban.

Néma Júlia DLA keramikus tervezőművész a Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi-díj (2013) birtokosa. Hazánk egyik legelismertebb kerámiatervező stúdiójának vezetője: ez az ország első és egyetlen, magas hőfokú fatüzelésű kemencével működő kerámiaműhelye, ahol folyamatos, professzionális alkotás és termelés folyik. Alkotó- és kutatómunkáját 2013-ban megjelent Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve összegzi, mely az első és eddig egyetlen magyar nyelvű publikáció a témában.

fotoPlasztikái, reliefjei, használati tárgyai és festményei sok hazai és külföldi egyéni és csoportos kiállításon és gyűjteményekben szerepelnek Amerikától Európán át Japánig. Nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevője, publikációi neves szaklapokban jelennek meg. Doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte 2012-ben, ahol 2006-2013 között oktatott.


fotoBicskei Napok kiállításai

2019. május 17 - 31.

„Kattanj a hobbydra!”

Fotókiállítás a Fiatalok Házában.

A Szent László Általános Iskola a 2018/2019-es tanévben is meghirdette már hagyománnyá vált tanévzáró fotópályázatát.  A diákok ebben a tanévben a hobbit, a szabadidőt, kedvenc szabadidős tevékenységeiket választhatták témául.


foto2019. május 17 - 31.

Csepp - pár, pár csepp emlék

Borbély József fotókiállítása a Nagy Károly Városi Könyvtárban.

Borbély József Bicskén született 1935-ben. Több évtizeden keresztül matematika-kémia szakos tanárként dolgozott Bicskén. Fiatal kora óta foglalkozik fotózással. Több országos és nemzetközi kiállításon ért el helyezést vagy első díjat. Bicskén immáron 10. alkalommal nyílik meg fotókiállítása, ahol visszaemlékezésként fekete-fehér fotóit tekinthetik meg az érdeklődők.


foto2019. május 17. - június 15.

Batthyány uradalmak

Kamarakiállítás a Bicskei Kultúrkúriában.

A kiállításon bemutatjuk a Batthyány uradalmakat, valamint a  bicskei kastélyban korábban élő Batthyányak (Batthyány Gyula és Batthyány Kázmér) életét, valamint a kastély rövid történetét.


foto2019. május 17. - június 15.

A '90 év - 90 kép' 

Élet a Batthyány kastélyban  1929 - 2019 között.

Kiállítás a Batthyány-kastély konferencia termében.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon lakói és dolgozói, a 90 éve gyermekvédelmi intézményként működő Batthyány-kastély változatos történeti korokon átívelő átalakulásainak, és a benne zajló életnek a bemutatásával törekszenek  megemlékezni, átérezni, átgondolni is e közel évszázados múlt tanulságait.

Reményeink szerint, a bennünket megtisztelő látogatókkal, nem csupán múltba pillanthatunk közösen,  hanem együtt gondolhatjuk tovább a jövőt.


foto2019. május 19. - június 14.

Miniatűr szobraink

Ilka Gábor fogtechnikus mester, szobrászművész kiállítása a művelődési központban.

1956. március 24-én született Érden, azóta is szülővárosában él.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten, a fogtechnikus képzőben folytatta tanulmányait, ahol mestervizsgát is tett. Kézügyessége és precizitása már korán megmutatkozott.

1994-től készít miniatűr alkotásokat a fogtechnikában használatos speciális fémből. A miniatűr szobrászat ismert volt eddig is, de egyedi technikájával új műfajt hozott létre. Igazi Hungaricum.

Parányi szobrai élettel teltek, a márványlapokon megjelenített figurái színházába visznek minket, ahol az akrobata, a kötéltáncos, a gólyalábon lépegető- szinte, mozognak.

Ezek az apró figurák a művész gazdag élmény anyagát tükrözik vissza. Wegenast Róbert díszlettervező- festőművész találóan nevezi ezeket a kis szobrokat „apró gondolat-látványoknak”. Ezek a gondolatok a művész fejében és lelkében fogalmazódnak meg, „már csak fel kell építeni- cseppről-cseppre”. A szobrainak speciális statikája van, egy ponton támaszkodnak fel, mégsem dőlnek el.

A művész alkotásain rejtve van a MIND szó, mely a Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére szavak kezdőbetűjéből áll.

Sokat merített a hitből, hisz édesapja az érdi református gyülekezet presbitere volt.


foto2019. augusztus 19-31.

A művészet mindenkié…

Bicskei kreatív alkotók kiállítása a művelődési központban.

Kiállítók:
Ferenczi Zsuzsa, Lődiné Janka, Németh Anikó, Bálint Istvánné,
Szarvas Éva, Farkas Tünde, Ádámné Bacsó Erika, Bajmóczy György,
Borostyán Krisztina, Karai Csaba, Szűcs Mátyás, Vincze Zita


foto2019. szeptember 3-16.

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

- Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig -

Nemzetközi multimédiás vándorkiállítás a Bicskei Kultúrkúriában.

A vándorkiállítás teljes képet ad az első világháborús hadifogságról, a fogságba esésről, a hadifoglyokkal szemben elkövetett háborús bűnökről. A kiállítás „ember- és sorsközpontú”: 18 fogolysorson keresztül mutatja be, mit jelentett lágerlakónak lenni a „nagy háborúban”.

Többségében családi gyűjteményekből származó korabeli fotóanyagok, eredeti tárgyak, dokumentumok láthatók a tárlaton, amely multimédiás anyagokkal egészül ki. Interjúkat láthatnak az érdeklődők a túlélők leszármazottaival, valamint riportot az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról.

Mindemellett van egy komoly képzőművészeti vetülete is a kiállításnak, hiszen a hadifogságban készült műalkotások reprodukcióit is bemutatjuk a vándorkiállításon.

A kiállítás a Külső Magyarok Kft. szervezésében, az Első világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósul meg.


foto2019. szeptember 16.

Kortárs minigaléria

a Fiatalok Házában.

A Fiatalok Háza előterében kialakított minigalériában kortárs alkotások tekinthetők meg.

Az alkotásokat az elmúlt évtizedek során, egy-egy sikeres kiállítás  nyomán bicskei vagy Bicskéhez kötődő alkotók adományozták intézményünknek.


foto2019. szeptember 28.

Hagyományok sátra - Kredenc körül

A régi népi életet bemutató szabadtéri kiállítás a Kossuth téren, a Szent Mihály-napi Sokadalom keretében.


foto2019. október 1-31.

A 13 aradi vértanú

Reprodukciós kiállítás a művelődési központ színháztermében.

Alig két hónappal a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án, Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Míg helyre nem állt az alkotmányos rend, nem lehetett megemlékezni a forradalomról. A szabadság mártírjai évekig jeltelen sírokban feküdtek.


foto2019. október 7. - november 5.

Emlékezzünk, ne felejtsünk!

Bicske - 1956

Fotódokumentációs kiállítás a Petőfi Művelődési Központ kiállítótermében.

A képeken az 1956-os forradalom és szabadságharc bicskei eseményeit láthatjuk: ahogy a tömeg vonul a Szent István utcában, a Kossuth utcában, a József Attila utcában, a Hősök terén, szégyentábla az országzászló alatt, páncélosok a Kinizsi úton, hogy csak néhányat emeljünk ki.

A kiállításon Soltész József fényképész képei tekinthetők meg, melyeket Horváth Péter helytörténész hagyományozta az utókorra.


foto2019. október 12-31.

Péreli Zsuzsa

Kossuth-díjas képzőművész kiállítása a Bicskei Kultúrkúriában.

Péreli Zsuzsa pályája a 70-es évek derekán indult, és számos egyéni és csoportos kiállítást rendeztek munkáiból. Életműve arról tanúskodik, hogy a gobelin ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb tárgy is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít.

Péreli Zsuzsa stílusát oldott festőiség jellemzi, festőecset helyett azonban színes fonalakkal hozza létre alkotásait, amelyek egyszerre árulkodnak hagyománytiszteletről és formabontó törekvésekről. Akvarelleket, kollázsokat is készít. A bicskei kiállításon megtekinthetők illusztrációi is, melyeket Petőfi Sándor János vitézéhez készített.

A program a Bicske Barátok Egyesületének támogatásával valósul meg.


foto2019. október 25. - december 31.

Együtt alkotunk!

Alkotó diákok tárlata a Fiatalok Házában.

Hét éve, 2012 óta működik az Petőfi Művelődési Központban a diák képzőművészeti kör, mely a tehetséges tanulók számára biztosít lehetőséget az alkotómunkára.
A kört kezdetektől fogva Németh Éva művésztanár vezeti. A foglalkozásokon a diákok megismerkednek a rajzolás alapjaival, a különböző grafikai és festészeti technikák műhelytitkaival.

A diák képzőművészeti kör európai uniós források támogatásával, A tudás tarisznyája Bicskén, a Kicsengetés és a Szivárvány elnevezésű projektjeink keretében valósult meg. Most a Fiatalok Házában válogatást láthatnak a művészpalánták munkáiból.