Kiállítások 2014


fotoJanuár 22 - február 4.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából

Csönd és közelség

Hantosné Lovászi Erika
művésztanár kiállítása

A gyerekkor és az öregkor testvérek. Mondhatom ezt 61 évesen. Rajztanár voltam, amíg tanítottam.

Az emberfia, bármi lett, légyen is, egyedül van. Egyedül van gyerekkorában és egyedül van öregkorában. Ezek a képek azért készültek, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Hogy megismerhessük, és megszerethessük egymást.

A műben, legyen az irodalom, zene, képzőművészet: mindig az embert szeretjük. Azt a másikat, aki hasonlóan lát, érez, gondolkodik, mint én.


fotoFebruár 28 - március 16.

EGYÜTT

Csoportos képzőművészeti kiállítás

A BEMKK Petőfi Művelődési Központjában működő képzőművészeti kör kiállítása.

A kört vezeti: Némáné Nagy Júlia


fotoMájus 9-25.

Vízjelek

Borbély József fotókiállítása

A "Vízjelek" című kiállításom már a nyolcadik itthoni tárlatom.

Képeim mellé - mint most is - emlékeimet és gondolataimat tükröző versek kerülnek: rövid szösszenetek pár szóban, pár sorban adva képeim érzelmét, azok látványa mellett.


fotoMájus 16-31.

"Csillagászat amatőr szemmel"

Bajmóczy György és Czinder Gábor

asztrofotósok kiállítása

Bajmóczy György

2009 óta foglalkozom csillagászattal. A távcsőbe pillantva számomra ismeretlen világ felfedezése, megismerése felejthetetlen élményt jelentett. A digitális technika fejlődésével mindenki számára elérhetővé vált a csillagászati képrögzítés, így én is elkezdtem megörökíteni a távcsőben látottakat. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjaként elsősorban Nap, bolygó és kettőscsillag megfigyeléseket végzek.

Munkáim megtekinthetőek a http://www.bajmoczy.hu oldalon.

Czinder Gábor

... azelőtt is volt egy-egy távcsövem, de valójában 2007. február környékén kezdődött az igazi "őrület". Mindenféle szándék nélkül, céltalan égi fürkészés alkalmával, véletlenül találtam rá a Szaturnuszra. Eleinte nem hittem a szememnek, szinte megbabonázott, azóta érdekel behatóbban a csillagászat. Mint megannyi dolgot, ezeket az élményeimet is szerettem volna lencsevégre kapni, így elhatároztam, hogy megpróbálom lefotózni a látottakat. Azóta a felszerelésem jelentősen bővült, a technikai tudásom is fejlődött. Célom, hogy másoknak is megmutassam, milyen szépségek rejlenek a természetben, a csillagászatban.

Munkáim a következő honlapon érhetőek el: http://www.czr-sys.hu


fotoMájus 16-31.

Bicskei grillázstorták

Határvölgyi Istvánné grillázstorta kiállítása

Talán nem mindenki ismeri a grillázstortát, de égetett cukorként már sokaknak ismerős. A grillázskészítés igazi hungaricum, már Mátyás király idejében is ismert volt, s a népi gyógyászat szerint kiváló gyógyhatása is van.  Városunkban Határvölgyiné Erzsike évek óta magas színvonalon űzi ezt a mesterséget.

fotoKreativitás, kézügyesség és sok türelem kell a grillázstorták elkészítéséhez, s nagy figyelem a díszítéshez. Napjainkban is népszerű az esküvőkön ezt az édességet felszolgálni, ahol az ifjú pár darabokra töri a tortát, s állítólag ahány darabra hullik, annyi ideig lesz tartós a házasság. 

A bicskei grillázstorta 2010 óta helyi hungaricum.  


Batthyány-kastély

fotoMájus  17 - június 30.

Erdélyi zenészek

Kása Béla fotográfus kiállítása

1979-ben a kölni Művészeti Szakfőiskolán  művészi fotográfia szakon végzett. Európa legnagyobb képes magazinjainak, a Sternnek és a Geonak készít képriportokat felkérésükre. A MAG népzenei magazin képszerkesztője. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja 1996 óta. Erdélyi zenészek címmel 1997-ben jelent meg fotóalbuma magyar és angol nyelven. 45 erdélyi zenekart fényképez le az Utolsó óra című népzenei gyűjtés részére. A népi kultúra elkötelezett kutatója, megőrzője és továbbadója.

"Az agyban, a lélekben és a szívben történik meg az expositio"- ez  Kása Béla hitvallása.


fotoMájus 16 - június 30.

"Mesélő kövek" és "Lenyomatok"

Válogatás a képzőművészeti kreatív műhelyek munkáiból

Örömünkre szolgál, hogy az Európai Unió által támogatott A tudás tarisznyája Bicskén (hagyomány és kreativitás) címűprogramunkat elindíthattuk a Petőfi Művelődési Központban, melynek keretében iskolán kívüli tematikus foglalkozás-sorozatokat, közérthetőbb néven szakköröket szerveztünk különböző kreatív területeken. Az idei Bicskei Napok alatt a képzőművészeti kreatív műhelyek munkáiból láthatnak az érdeklődők ízelítőt.

fotoAz első évben a csoport a Mesélő kövek nevet viselte, ami Bicske épített örökségére utal. A csoport a képzőművészet eszközeivel mutatja be a települést, azt, hogy miről mesélnek a kövek. Bicske épületeinek megismerése, stílusjegyeinek tanulmányozása, alkotásokban való megjelenítése futott végig a programban. A fiatalok az épületeken keresztül megismertették lakóhelyünk múltját, jelenét.

A következő csoport a Lenyomatok nevet kapta, hiszen az ember nyomot hagy a körülötte lévő világban. Építi, alakítja, rendezi azt.

Németh Éva művésztanár, a képzőművészeti csoportok vezetője így foglalta össze a két éves alkotó munkájukat:

foto" A művészet élmény, amit át kell élni. Tanulsz, megfigyelsz, alkotsz, mesélsz, átadsz. Hatással vagy emberekre, gondolataikra és érzelmeikre egyaránt.

Mi is ezt tettük. Fő témánk Bicske építészetének bemutatása volt. De hallgattuk a természet hangjait, a tárgyak csendjét, néztünk formákat, lágy íveket, kemény szögeket, fényt és árnyékot.   És alkottunk, és alkottunk, és alkottunk..."

www.kreativbicske.hu  


fotoJúnius 12-29.

Flakon Tóni

Hasznos hulladékokból készült kiállítás

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából FLAKON TÓNI Hasznos hulladékok címmel pályázatot hirdettünk, mellyel az volt a célunk, hogy a gyerekekkel és szülőkkel megismertessük, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék nemcsak iparilag hasznosítható, hanem újra használatával, hasznosításával praktikus, használható tárgyakat készíthetünk, és a környezetünk megóvásához is hozzájárulhatunk.

A kiállításon bicskei alsó és felső tagozatosok, egyéni és csoportos pályázók mutatkoznak be.


fotoJúlius 1-augusztus 31.

"A tudás tarisznyája Bicskén"

A "Tudás tarisznyája Bicskén" című projektünkben résztvevő gyerekek fotográfiai és képzőművészeti csoportjának munkáiból összeállított kiállítás.


fotoSzeptember 4-6.

AMI A KISKERTEMBEN MEGTEREM...

Őszi kertészeti kiállítás, a Kővágó Antal Kertbarát Kör szervezésében.

A kiállításon zöldségeket, gyümölcsöket, kerti különlegességeket, valamint díjnyertes borokat, szőlő- és gyümölcs párlatokat, méhészeti termékeket, virágokat és dísznövényeket, valamint kertészeti eszközöket is láthatnak az érdeklődők. Mindezek mellett helyi képzőművészek munkái is bemutatásra kerülnek.


fotoSzeptember 12-29.

Veres József

ikonfestő kiállítása

1945-ben születtem Budapesten. Nyugalmazott magyar-történelem szakos középiskolai tanár, hitoktató vagyok.

Nyolc éves kisgyermekként láttam először a pócsi Szűzanyát. Már akkor is, s azóta is mindig megérint a görög és pravoszláv templomok belső világa, imáik archaikus szépsége, a gazdag ornátus, az ikonok ragyogásában az odaadó Isten-imádat.

Az ikonfestéssel az Isten-dicséretnek új imádságát ismertem meg tizenegy éve, amikor ecsetet vettem a kezembe. Ezt a szentlelkes ajándékot azóta is, úgy próbálom megköszönni munkás-áhítatom kiváltságos óráiban, napjaiban, hogy kérem,  tegye teljessé benne azt, ami bennem töredékes.

Veres József

Veres József közel 40 ikont bemutató vándorkiállításának képeit Dr. Beer Miklós püspök atya szentelte fel Balassagyarmaton.


fotoSzeptember 30-október 30.

Népmesei illusztráció kiállítás

Magyar népmesei illusztrációkból a Népmese napja alkalmából összeállított kamara kiállítás.