Jakab István László emlékszoba


A Bicskei Kultúrkúria emeleti kistermében található a Jakab István László emlékszoba. Az emlékkiállításon megtekinthetők Pista bácsi rajzeszközei, tároló szekrénye, festő állványa, a Bicske története című könyv kéziratai.

 

Jakab István László (1907-1989) építész, akvarellfestő
A népi építészet alkotásainak hazai megörökítője.

Budapesten született, ott végezte iskoláit, de Bicskét, ahol szülei éltek, ahová gyermekkora, a gyökerei kötötték mindig szerette. Innen elindulva került szoros kapcsolatba a festészettel és az építészettel. Az Iparművészeti Főiskolán végzett tanulmányai után bejárta Európát és eljutott az Egyesült Államokba is.

1934-ben tatabányai kiállításával kezdte meg képzőművészeti bemutatkozását. Hiteles, pontos és szakszerű ábrázolását több országos és külföldi kiállítás igazolja.

Jakab István László alapította a tatabányai művészeti szabadiskolát, a tatabányai Képző és Iparművészeti Társulatot, az Iparterv „Székely Bertalan képzőművész körét”.
Az építészet terén is több gyár, gazdasági és lakóépület tervezése fűződik nevéhez.

 

Jakab István László megírta Bicske történetét is. Munkásságában felvállalta a népi építészet védelmét és megörökítését. Alapító tagja a Bicske Barátok Körének. 2003-tól Bicske város posztumusz díszpolgára.