Novemberi programok


November 2. (kedd) 17.00

Kertbarátoknak

KŐVÁGÓ ANTAL KERTBARÁT KÖR

soron következő összejövetele.
Program:

  • Tájékoztató a madárbarát keretprogramról
  • Márton napi libatoros ünnepség véglegesítése

November 4. (csütörtök) 17.30

Kreatív hobbi klub

Kincsek az avarban

Az ősz legszebb és legváltozatosabb díszei a falevelek, a beszerzésük csupán egy kellemes erdei sétába kerülnek. Őszi koszorút készítünk, drótból hajlított keretre leveleket fűzünk fel, ami szép dísze lesz otthonunknak.


November 4. (csütörtök) 18.00

Őszi filmnapok

Mindszenty - A fehér vértanú

(színes, magyar dokumentumfilm, 130 perc, 2010)
Rendezte: Koltay Gábor

Koltay Gábor legújabb alkotása fikciós elemekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilm, amely a történelmi környezetbe illesztve sokoldalúan bemutat egy megalkuvás nélküli, hittel folytatott küzdelmes életutat.
A film főszereplője Sipos Imre - a Pesti Magyar Színház színész-rendezője - végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit, gyűjti az adatokat, élményeket, hogy aztán a szellemi mozaikkockák összerakásával válaszolni tudjon a kérdésre: Ki is hát Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, az utolsó hercegprímás?

A tudatos lelkipásztort saját sorsa nem érdekelte.

Minden erejét a feladatokra fordította. A hitet akarta megőrizni az egyház és a nemzet életében. Ez tette Őt igazán óriássá: azon az úton, amelyen haladt, amelyre a Gondviselés vezette. Ismert az állítás: csak akkor lehet valakit igazán jellemezni, ha a pályát megfutotta és befejezte azt a művet, amelyet életével alkotott. Mindszenty bíboros megtapasztalta a két kommunista terror és a nemzeti szocializmus börtönét. Nem tudták megtörni. Mindig emelt fővel és éber tekintettel figyelte népe hitét.

A történelmi gyökerekhez való visszatérés, az abból hitet és lelkierőt meríteni akaró modernkori szellemi megvilágosodás folyamatában fontos szerepe van a kiemelkedő személyiségek életútjának. Különösképpen aktuális ez akkor, amikor az egységesülő Európa alkotmányából, még az említés szintjén is kimaradt a keresztény gyökerekre történő utalás. A filmalkotás arról is szól, hogy ez a tragikus történelmi körülmények között kiteljesedő életút milyen aktuális, soha el nem évülő, megvalósításra váró mai tanulságokat tartalmaz.

Filmklub bérlet ára: 1.500 Ft/3 előadás
Az Őszi filmklub vetítései csak bérlettel látogathatók!


November 6. (szombat) 10.00

Gyerekeknek

A CORA Kulturklub szervezésében:

Alma együttes koncertje

1996 nyarán alakult meg az Alma együttes. Zenéjük kezdetben felnőtteknek szólt, majd egy véletlen kapcsán kezdtek el gyerekeknek játszani. Azóta egyre sikeresebbek, folyamatosan koncerteznek művelődési központokban, óvodákban, iskolákban. Fergeteges interaktív koncertjükkel most ide Bicskére is ellátogatnak, hogy egy kellemes szombat délelőttöt töltsenek el a gyerekekkel.

Belépő: 0-2 éves korig 800 Ft; 3-14 éves korig 1.800 Ft
14 éves kortól 2.200 Ft.
Belépőjegyek a helyszínen válthatók.


November 8. (hétfő) 10.00

Babáknak és mamáknak

Borsóka baba - mama klub

A gyászfeldolgozás gyermekkorban, kötetlen beszélgetés saját tapasztalatok alapján. Vezeti: Kerekesné Vincze Judit


November 8. (hétfő) 17.00

Fazekas klub

Agyagintarzia készítés

Ezt a különleges technikát már a rómaiak is használták a csempegyártásnál. Kétszínű agyagból készítünk csempét agyagberakással.
Vezeti: Kiss Irén


November 9. (kedd) 19.00

Színházbusz

József Attila Színház Budapest
Jókai Mór - Kocsák Tibor - Miklós Tibor

SZEGÉNY GAZDAGOK (musical)

(Bérletes előadás)

Szereplők: Zöld Csaba, Krassy Renáta, Blazsovszky Ákos, Valentin Titánia, Kocsis Judit, Háda János, Nagy Lóránt, Józsa Imre, és még sokan mások ….

Henriette-et, a gazdag Lapussa család kegyelemkenyéren tartott leányát - habár a tehetséges fiatal ügyvédet, Vámhidy Szilárdot szereti - nagyapja a gazdag Hátszegi báróhoz kényszeríti. A két fiatal a maga módján próbál tiltakozni: önként elvetnék maguktól az életet, de szerencsére megmentik őket. Ennek azonban nem sokáig örülhetnek: Hátszegi báró magával viszi a lányt Erdélybe….

Gyülekező a Művelődési Központ előtt
A színházbusz 17.15 órakor indul.


November 10. (szerda) 16.00

Klub

POLGÁRI NYUGDÍJAS KLUB

soron következő összejövetele.

Vezeti: Kónya Imre


November 11. (csütörtök) 18.00

Őszi filmnapok

Bűn és bűntelenség

(színes, magyar film /dokumentum, történelmi / 70 perc , 2010)
Rendezte: Novák Tamás, Skrabski Fruzsina

Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért…
A film előtörténete nem mindennapi, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás rendezők cselhez folyamodtak: elhitették Biszkuval, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek, és arról szeretnének filmet készíteni, amint a környékről beszél. Négy alkalommal találkoztak a ma is vaskalapos kommunistaként nyilatkozó nyugdíjassal, egy alkalommal még közönségtalálkozót is szerveztek a márokpapi falunapokon, hogy csípős kérdésekkel szembesítsék Biszkut. A filmesek végül felfedték kilétüket, és szerették volna elérni, hogy Biszku kamerába nézve kövesse meg a vérbe fojtott forradalom áldozatait.
Hogy a ma 89 éves, Rózsadombon élő Biszku Béla, aki 20 ezer ember bebörtönzéséről és 300 felkelő és politikus kivégzéséről döntött, eleget tett-e a kérésnek, kiderül a filmből, amelyben nyilatkozik még Horváth Attila, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szerencsés Károly, Tischler János történészek, Mórotz Kenéz pszichológus, valamint 1956-os elítéltek és hozzátartozóik, így Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Mansfeld László és Wittner Mária.

Filmklub bérlet ára: 1.500 Ft/3 előadás


November 12. (péntek) 16.00

Kézműves klub

Ég a gyertya ég, el ne aludjék

Már készülődünk az ünnepekre, gyertyákat öntünk, hogy legyen mivel feldíszíteni az adventi koszorút. A magunk készítette gyertyák még fényesebben ragyognak.


November 15. (hétfő) 10.00

Klub

Borsóka baba-mama klub

A klubtagok zártkörű baba börzéje.

Vezeti: Kerekesné Vincze Judit


November 15. (hétfő) 10.00

Mesemozi

Bogyó és Babóca

Bogyó és Babóca neve ismerősen csenghet minden óvodás és kisiskolás számára. Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatának hősei most életre kelnek a Bogyó és Babóca - 13 mese című animációs filmen.
Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány elválaszthatatlan barátok.
A 13 rövid mesében sok kedves kalandot élnek meg együtt, s közben új barátokat szereznek, valamint megismerik az őket körülvevő világot.

Klubtagsági díj:  500 Ft/5 vetítésre

A vetítés csak klubtagságival látogatható.


November 18. (csütörtök) 17.30

Kreatív hobbi klub

Téli napraforgók

Beköszöntött a hideg, nem nyílnak már a virágok a réten. Mindig lesz szemet gyönyörködtető napraforgócsokor az asztalunkon, ha papírból mosolygós virágfejeket alkotunk.

Vezeti: Kiss Irén


November 18. (csütörtök) 18.00

Őszi filmklub

Tisztítótűz tetején álltunk

Tóth Ilona drámája (2008)
A "Népek Krisztusa, Magyarország"
1956. befejező, önálló része,
90 perc

Az interjúkat, a montázsokat készítette, a filmet rendezte: Jelenczki István

A dokumentumfilm Tóth Ilonáról, az 1956-os forradalmat követő koncepciós perek első halálos áldozatáról szól. Történész szakértők, Dr. M. Kiss Sándor és Kiss Réka évekig tartó munkával derítették ki, miért is kellett meghalnia a 24 éves lánynak, aki orvosként vett részt a forradalomban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb perben ítélték halálra Tóth Ilonát, aki ártatlan volt.

Filmklub bérlet ára: 1.500 Ft/3 előadás

Az Őszi filmklub vetítései csak bérlettel látogathatók!


November 19. (péntek) 17.00

Kiállítás

Némáné Nagy Júlia festőművész, művésztanár

ANGYALOK

című kiállításának megnyitója

Kiállítást megnyitja:
Béres Klára,
a Béres Rt. kommunikációs igazgatója

Közreműködik:
Balázs Magdolna

Mit mondhatnék ezekről a képekről? Az indíttatás még a szokásosnál is személyesebb. Nemrég történt, hogy komolyan megbetegedtem. Váratlanul négy angyalt pillantottam meg az ágyamnál. Csend és nyugalom vett körül, a levegő vibrált, az alakok lassan mozogva lebegtek.

Bizonyos voltam, hogy ha felépülök, emlékezni fogok rájuk. Így született az első angyalos festmény, majd érkezett a többi. Végül ide erre a kiállításra.
A Képzőművészeti Főiskola Rendkívüli tagozatán Bráda Tibor volt a tanárom. Mestereim voltak még Áron Nagy Lajos és Kokas Ignác. Évtizedeken keresztül Bicskén tanítottam. Jelenleg nyugdíjasként, felnőtt képzőművészeti szakkört vezetek a bicskei Művelődési Központban.

Némáné Nagy Júlia

A kiállítás december 6-ig tekinthető meg a Művelődési Központ nyitvatartási idejében.


November 22. (hétfő) 10.00

Borsóka baba-mama klub

Ez már a dackorszak?

Beszélgetés a dackorszak rögös útjáról.                                                                                    


November 22. (hétfő) 17.00

Fazekas klub

Illóolaj párologtató, almasütő forma készítése

Közeledik a tél, jól esik a szobában ellazulni. Ehhez nyújt segítséget az illóolaj, amelyet párologtatni kell. Illóolaj párologtatót készítünk.

Vezeti: Kiss Irén


November 26. (péntek) 10.30

Gyertyagyújtás

Adventi gyertyagyújtás

a Katolikus templom előtt.

A műsorban a Kakas ovisok közreműködnek.                                                                         


November 26. (péntek) 16.00

Kézműves klub

Adventi naptárkoszorú

A karácsonyi előkészületekben az adventi koszorút és a naptárt egyesítjük, 24 apró ajándékot rejtő kis csomagot koszorú alakban elhelyezünk, majd napról, napra kibontunk egy-egy csomagot, amíg elérkezik karácsony napja.


November 27. (szombat) 15.00

Játszóház

Adventi koszorú készítés

A karácsonyt megelőző várakozást nevezzük Adventnek. Advent időszakában, karácsony közeledtével minden évben megkérdezzük magunktól, mi a legtöbb, amit nyújthatunk gyermekeinknek? Adventi játszóházaink segítséget adnak abban, hogy gyermekeinkkel együtt éljük át a karácsonyi készülődés, várakozás örömét. Adventi koszorút, ajtódíszt készítünk. Koszorú alapot és négy gyertyát mindenki hozzon magával!

Vezeti: Kiss Irén és Németh Éva


November 29. (hétfő) 10.00; 14.30

Gyermekszínház

Fogi Színház vendégjátéka

SUSZTER ÉS A KARÁCSONYI MANÓK

(zenés mesejáték)

Ez a mese egy suszterről szól, aki hiába dolgozott szorgalmasan, mégis úgy tönkrement, hogy nem maradt egyebe, mint egyetlen pár cipőre való bőre. Abból egyik este kiszabta a cipőt, hogy majd másnap elkészíti. Jó korán fölkelt, és neki akart ülni a munkájának, hát ott állt készen az asztalán a cipő. Így ment ez tovább napról napra. Egyik este azt mondotta a feleségének, hogy éjszaka maradjanak fönn, és lessék meg, ki az, aki ilyen szorgalmasan segít nekik? Hát lássanak csudát, amikor éjfélt ütött az óra, három kicsi manó jelent meg a suszterműhelyben, és szorgalmasan munkához látott.

Szólójegyek a délutáni előadásra korlátozott számban 500 Ft-os áron vásárolhatók.

A délelőtti előadásra a Törpikék, a délutánira a Mesevarázs bérlet érvényes.


November 30. (kedd) 17.00

Klub

DIABÉTESZ KLUB

soron következő összejövetele.

A klubot vezeti: Farkas Tünde


November 30. (kedd) 18.00

Barangolók

Élménybeszámoló a Barangolók klubjában.

A klubot vezeti: Kun Zoltán