Gyümölcsökben őrzik a napsütést a bicskei Kertbarátok


A kertészkedés, mint életérzés és önmegvalósítás, fiatalon tartja a testet, lelket.
Vénasszonyok nyarán elmaradhatatlan a kertbarátok terménykiállítása, több évtizede immár! Ugyanolyan pompás, mégis mindig más, miként a természet! A kertészkedéssel megtoldva. A bicskei Kővágó Antal Kertbarát Kör az ország egyik legrégebbi civil szervezete, őszi kiállításukat mindig várják a szüretek idején.

Kedvcsináló kiállítás
A művelődési házban ízlésesen elrendezett termények, befőttek, lekvárok, méz (méhekkel), s persze maguk a lelkes kiállítók együttese jelentős helyi eseménnyé nőtte ki magát – otthonos, bensőséges találkozóvá. Pálffy Károly polgármester és Bálint Istvánné alpolgármester nyitották meg az étvágygerjesztő és kedvcsináló kiállítást, az Óbarkon élő és gazdálkodó Konrád Istvánnéval, aki az országos hatókörű Magyar Piac Szövetkezet elnöke. Elfogadta a meghívást Várfoki Tibor, az Országos Kertbarát Szövetség főtitkára is.

Beleszerettek a kertészkedésbe
Bicskén mindig nagy hagyománya volt a kiskertkultúrának, ami persze itt is megváltozott, de nem tűnt el! A mezőváros nagy kertjei, s a települést körülölelő szőlődombok, dűlők parcellái nem néptelenedtek el, a régi és az új présházak jó része lakóházzá avanzsált a napsütéses időkre, s gyümölcs terem, bor forr legtöbbjüknél. Igaz, a fiatalok kevésbé hódolnak e szenvedélynek nevezhető tevékenységnek, de az aktív idősek is úgy kezdték, hogy először fiatalok voltak. S idővel beleszerettek a kertészkedésbe… A megújuló, vagy inkább újított fajták évről évre mutatják, hogy van új a nap alatt, szőlőből, körtéből, almából, s imígyen borból és pálinkából is. Az asszonyok a befőttekkel és lekvárokkal is törekszenek izgalmas és szokatlan ízekkel előrukkolni, kóstolják egymás kreálmányait.

Döme Lászlóné Kata évek óta a keleti ízekkel megbolondított egészséges konyhából ad ízelítőt -élőben, gyorsan, a helyszínen. Rácz Imréné Piroska évek óta a fő szervezője a kertkiállításnak, a társaság legfiatalabb tagja, Lukács Róbert elnök nagyon hálás ezért neki. Piroska maga is kertészkedik, különleges zöldség- és gyümölcsbefőttekkel kísérletezik, leginkább az unokáinak kedvezvén a házi delikáteszekkel. Nem mellesleg tűgobelineket varr, s a bicskei kézimunkaszakkört is vezeti. Elhozta a 101 ezer öltéssel kivarrt szerelmespárját, amit a fiatal (és az érett) szerelmesek kedvtelve nézegettek a tobzódó őszi termények között.

Ínycsiklandó tárlat
Az alcsútdobozi Mészáros Eszter nagyírásos fehérhímzése, Paksz Károlyné szőlőmintával ékesített kovászos kenyere, a gyógynövények, az aszalványok illenek a friss terményekhez, látványban még gazdagabbá téve ezt az ínycsiklandó tárlatot. Mert mindig hozzákapcsolnak valami egyéb gondolatot az önmagában is szeretnivaló kiállításnak – idén régi tárgyakat, helyi emlékeket, kézimunkákat, a kertészkedés tradicionális eszközeit kértek a termények mellé. Kisprés, kuglófsütő, öreg metszőolló, bélyegek, képeslapok, még egy réges-régi lemezjátszó is befért a legszebb gyümölcsök közé. Egyeseket sokáig fiatalon s egészségesen tart a kertészkedés – ez is alkotás.

Megjelent a Fejér Megyei Hírlapban 2018. szeptember 8-án. Szerző, fotók: Zsohár Melinda