Gyertek és táncoljátok át Vida Renáta táncoktatóval a péntek estéket!


Szeretitek a zenét, a ritmust, a táncot, a társaságot? Nálunk a helyetek péntek esténként. A tánc átmozgat, felpezsdít, hatással van egészségünkre, lelkünkre. Az őszi- téli időszakban csak jól jön, ha efféle kikapcsolódást választunk magunknak! Nyárra pedig már a „kisujjunkból” rázzuk ki a szebbnél szebb mozdulatokat. Táncolunk! Van, aki megerősíti korábbi tánctudását és lesznek olyanok, akik nagy büszkeséggel elsajátítják a különböző táncok mozdulatsorait, táncos lábúakká válnak. Szeptembertől újra lehetőségetek nyílik becsatlakozni Vida Renáta táncoktató kezdő és haladó társastánc óráiba itt Bicskén a Fiatalok Házában.

Ízelítő a repertoárból:

Mambó: Dél-amerikai eredetű, páros ütemű, gyors társastánc. Az '50-es években jött divatba az USA-ban. A mambó kezdetben egy afrokubai zene elnevezése volt, a szó vallási értelemben szent cselekedetet, az istenekkel való beszédet jelentette.

Rumba: a szó jelentése: ünnep, tánc, felkiáltás. Maga a rumba több kubai páros tánc összefoglaló neve. Zenéjét az afrokubai ritmusok jellemzik.

Szamba: afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. Elsősorban Rio de Janeiróban és Sáo Paulóban terjedt el leginkább. A karneválok elengedhetetlen kelléke a szamba ritmusa.

Tangó: nemzetközileg elterjedt társastánc és zenei stílus. Ritmusa általában két- vagy négynegyedes, de létezik háromnegyedes „valse” is. Koreográfiája komplex, improvizatív. Argentínában és Uruguayban jött létre.

Csacsacsa: a cha-cha-chá latin-amerikai versenytánc. Az afrokubán zene fejlődéséből alakult ki és a mambóhoz hasonlóan először csak zenei forma volt. Mesterségesen alkotott tánc, a rumba és a mambó ötvözete.

Angol és bécsi keringő: a bécsi keringő (Wiener Walzer) a legrégebbi hagyományú társastánc. Neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik. Az angol keringő a bostonból fejlődött ki kb. az 1920-as évek elején a bécsi keringő utódjaként. Korábbi angol elnevezése (slow waltz – „lassú keringő”) is arra utal, hogy tulajdonképpen a bécsi keringő lelassításaként keletkezett.

Rocky: a rock and roll mint tánc a boogie-woogie és a Lindy Hop swing elemeiből alakult ki.

Társastánc kezdőknek péntekenként 17 órától, haladóknak 18 órától.

Szeretettel várjuk visszatérő és új táncosainkat!