Farsangi hétvége


A Magyar Népművelők Egyesülete ebben az évben is meghirdeti a Kultúrházak éjjel- nappal programsorozatot, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a művelődési házakra, illetve az azokban zajló kulturális tevékenységekre, a hagyományaink ápolására és továbbéltetésére.

A felhívásra örömmel csatlakozunk mi is intézményünk farsangi programjaival, hiszen az elmúlt években is szép számmal látogatták farsangi, télűző, tavaszköszöntő rendezvényeinket.

A farsang évenként ismétlődő, változó ideig tartó időszak, amely évszázadok óta az evés, ivás, mulatozás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások szezonja. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszttől a - húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. A farsang lehet hosszú és rövid is, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól kell visszaszámítani negyven napot, s így állapítható meg a nagyböjt időszakának kezdete, hamvazószerda.

2017. február 10-én délután 16 órától a Fiatalok Házába „Maskarások, bolondok” címmel farsangi játszóházba hívunk kicsiket és nagyokat, ahol farsangi álarcot, maszkot és bohócot készítünk, arcot festünk, mondókákkal, énekekkel, tánccal, tavaszköszöntő versekkel, bohóckodással vidám hangulatban töltjük el a péntek délutánt.

Jelmezeseket is szeretettel várunk. Minden jelmezben érkező gyermek ajándékot kap és természetesen a fánkozás sem maradhat el. Szeretettel várunk apukákat, anyukákat, apróságokat és nagyobbacskákat, a jókedv garantált.

Február 11-én kora reggel Bicske Város Önkormányzata Városi disznóvágásra hívja a bicskeieket. A tavalyi sikeres program után idén másodszor kerül sor a hagyományőrző disznóvágásra, ahol sütés-főzés és egyéb malacságok várnak minden kedves érdeklődőt a Város Kemencéjénél.
Jöjjenek el, egyenek-igyanak, mulatozzanak velünk farsang alkalmából!

Várunk szeretettel mindenkit!