Evfordulók 2013


Petőfi Sándor

2013. január 1-jén ünnepeltük névadónk, Petőfi Sándor születésének 190. évfordulóját.

Szülei Felvidékről származtak, ő maga Kiskőrösön született, gyermekkorát Kiskunfélegyházán töltötte. Már kamaszkorától érdeklődött a színház iránt: vándorszínészként, különböző színházak statisztájaként dolgozott.

Első írása 1842-ben jelent meg az Athenaeum című folyóiratban. 1844-ben adta ki A helység kalapácsa, 1845-ben pedig a János vitéz című műveit, melyek meghozták számára a sikert.

Későbbi feleségét, Szendrey Júliát 1846-ban ismerte meg, aki legszebb szerelmi lírájának ihletője lett. Egy fiuk született Petőfi Zoltán néven.

Az 1848-ban Európán végigsöprő forradalmi hullám Magyarországot is elérte: a szabadság, függetlenség, demokrácia és egyenlőség eszméit magáénak valló Petőfit is magával ragadta. Ekkor született meg a Nemzeti dal.

1848 októberétől katonáskodott, 1849 októberétől Bem seregében szolgált Erdélyben, július 31-én esett el a segesvári ütközetben. Halálának körülményei mai napig tisztázatlanok.

Egyik legtermékenyebb írónk volt, aki rövid élete és rövid alkotói időszaka ellenére óriási életművet hagyott ránk. Közérthetően, egyszerűen szól mindenkihez, a nép nyelvét beemeli az irodalomba úgy, hogy emellett megjelenik a kora művelt, tanult emberére valló szókészlet is. A versek külcsíne helyett a gondolatot állítja középpontba, fontosabb a mondanivaló, mint a forma tökéletessége.

Születésének évfordulóján minden évben koszorút helyezünk el a Művelődési Ház oldalán található emléktáblánál a bicskeiek költői iránti tisztelete jeléül.

 

Gárdonyi Géza emlékév

Idén ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját. Ez alkalomból a Művelődési Központ emléktúrával készül.

Ziegler Géza néven született 1863. augusztus 3-án Gárdonyban. Számtalan művet írt, legnagyobb sikereit azonban történelmi regényeivel – Egri csillagok, Isten rabjai, Láthatatlan ember – aratta.

Népiskolai tanítói oklevelet szerzett, számos vidéki iskolában megfordult tanítóként.

1885-től lett a pécsi Dunántúl című lap külső munkatársa.

Több írói álnéven is írt, a Gárdonyi Géza nevet elsőként 16 évesen használta szülővárosa iránti tiszteletből.

Születésének 150. évfordulóján Gárdonyi emlékévre készül az ország. Kiállításokkal, színházi produkciókkal, gyermek és felnőtt programokkal is várja Eger és Gárdony városa az érdeklődőket. Többek között az író életművét bemutató emléksátorral járják az országot, ezzel is népszerűsítve a lakosság körében a Gárdonyi művek olvasását.

Gárdony városa színes programokkal készül, ahova a Művelődési Központ augusztus 2-ra emléktúrát tervez.

 

Szent István emlékév

A 2013-as év Szent István emlékéve is államalapító királyunk tiszteletére.

Az emlékévet Szent István halálának (1038. augusztus 15.) 975. évfordulója és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulója – ahol is augusztus 20-át az államalapítás ünnepévé nyilvánították – alkalmából rendezik meg.

A programsorozat kiemelkedő részeként augusztus 14-én hazatér Székesfehérvárra a Szent Jobb, az 1938-as országgyűlésről pedig a tervek szerint kihelyezett ünnepi parlamenti üléssel emlékeznek meg.

A Művelődési Központ Szent István emléktúrával kíván kapcsolódni első királyunk emlékévéhez.