60 éves a Petőfi Művelődési Központ!


60 év nagy idő nemcsak az emberek, de egy kulturális intézmény életében is.

60 éve dolgoznak, fáradoznak a magyar kultúra kincseinek, értékeinek ápolásán, megismertetésén és a fiatalabb generációknak való átadásán a Petőfi Művelődési Központ munkatársai.

A Művelődési Központot mindenki ismeri a városban, hiszen az egyik legszebb és legmeghatározóbb épülete Bicskének: eklektikus stílusban épült 1929-ben. Bárki messziről ráismerhet félköríves ablakairól tetején az 50 cm fesztávú turulmadárral.

Kis Ferenc vendéglője volt kezdetekben éttermi, kocsmai, tánctermi és szállodai részlegekkel. Pezsgő kulturális élet zajlott az épület falain belül: itt tartották összejöveteleiket, előadásaikat, mulatságaikat a helybéli színjátszó kör tagjai, valamint a különböző társadalmi szervezetek is.

A II. világháborúban súlyosan megsérült az épület, ami az 1948-as helyreállítás után már, mint művelődési központ várta a bicskeieket.

A Petőfi Művelődési Központot 1952-ben alapították, immáron 60 éve ellátva a közművelődési feladatokat Bicskén.

1991-re teljesen megújult az épület a Településfejlesztési Hozzájárulás segítségével, valamint a lakosság közreműködésével, akik kérték, hogy adójukból a Művelődési Központot újítsák fel. Így 1988 és 1991 között 28 millió Forintot fordítottak a munkálatokra. Ekkor került az épület tetejére a ma is látható turul szobor - Várady Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész munkája - az időközben elveszett helyére.

A Művelődési Központban klubok, tanfolyamok, civil szervezetek működnek, mindenki megtalálhatja nálunk az érdeklődési körének megfelelő szabadidős lehetőségeket. Kertbarát kör, különböző zenei stílusokat képviselő énekkarok, képzőművészeti csoportok, nyugdíjas klubok és sok-sok színes program várja látogatóinkat.

Saját programjaink, rendezvényeink mellett jelentős szerepet vállalunk még a várost és környékét érintő rendezvények - elsősorban iskolák, civil szervezetek - programjainak lebonyolításában.

A város kulturális életének alakításában a Művelődési Központ meghatározó szerepet játszik:

1979-ben indult útjára a Bicskei Napok rendezvénysorozat, melyet eddig 30 alkalommal szerveztünk meg. A kulturális napok célja, hogy helyi kulturális örökségünket, hagyományainkat, művészeti értékeinket bemutassuk és ápoljuk.

A Bicskei Napok mellett másik jelentős kulturális rendezvénysorozatunk a Kastély Estek nyári fesztivál, ami 10 éven keresztül szórakoztatta a bicskeieket.

Az elmúlt 60 évben generációk nőttek fel nálunk: barátságok, szerelmek születtek; családok, közösségek töltötték el tartalmasan a Művelődési Központban szabadidejüket.

Reméljük, a továbbiakban is megtisztelnek minket jelenlétükkel és ellátogatnak programjainkra.