Disznótor a kemencénél


A falusi népszokások egyik legtöbb embert megmozgató közösségi eseménye a disznóvágás. Hagyományosan disznóölő Szent András napjától, a hideg idő beálltával kezdődtek a disznótorok, és farsang végéig tartottak. Bicskén is a farsang idején rendeztük meg a III. Hagyományőrző Városi Disznóvágást a Város Kemencéjénél.
Az előkészületek már jóval az esemény előtt elkezdődtek. A jó hangulat egyik elengedhetetlen felelőse a „disznótoros vőfélyünk” volt. Ezt a megtisztelő szerepet Paszicsnyek János látta el, aki a hagyományokra építkezve, hozzáértéssel kommentálta a disznóvágás folyamatait, s remek humorral tájékoztatta és szórakoztatta a népes közönséget.

A munka már pirkadatkor elkezdődött a disznó leölésével. Összegyűltek Bicske lakói, sok szorgos kéz állt be a segítők sorába, hogy a disznóvágás zavartalanul és jó hangulatban teljék. Polgármester úr köszöntője után a jelenlévők elfogyasztották a fogópálinkát. Magyarországon a disznóölés nem múlhat el a pálinkával való kínálás nélkül. Fogópálinkának nevezik azt a pálinkát, amit ilyenkor a meghívottaknak pogácsával kínáltak.

Évszázadok óta mindig a legügyesebb, a leggyakorlottabb férfi szúrja le a disznót, és aztán ő is bontja fel. A böllér idén is Kiss Csaba volt, aki határozottan vezényelte a kevésbé gyakorlott kezeket is. Munkáját a disznófogók, Schulman Tibor és a BTC szurkolói csapata segítette.

A hagyományos szalmán pörzsölés és tisztítás után az erős férfiak erejüket megfeszítve állították fel a rémfát a rémesen nehéz, de igazán tisztára pucolt disznóval, majd Tessely Zoltán képviselő úr határozott mozdulatokkal ejtett vágást a disznó hasán, szedte ki a belsőségeket és vágta ketté a malacot.

A munka szinte egy percre sem állt meg, csak amikor a hideg idő egy kis forró tea vagy forralt bor ivására késztette az embert, vagy egy-egy elkészült étel után, meg lehetett kóstolni a jól végzett munka gyümölcsét, azaz húsát.

A Barátság Nyugdíjas Klub tagjai fáradhatatlanul készítették a toroskáposztához a gombócokat, vágták, majd sütötték a zsírszalonnát, készítették a töpörtyűt. Üstben főtt a húsleves a sok hússal és csonttal.
Hamarosan a bicskei motorosok is csatlakoztak hozzánk. Segítettek a disznó feldolgozásában: vágták a húsokat, szalonnát, töltötték a kolbászt és a hurkát.

Ügyes kezű asszonyok, Konrád Krisztina és Némethné Niki darálták a húsokat a kolbászhoz és a belsőségeket a hurkához. Hozzáértők etették a kemencét fával, hogy süljenek a kolbászok és a hurkák.

A Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Központ munkatársai, a Városi Konyha dolgozói fáradságot nem kímélve sürögtek-forogtak egész estig, hogy mindenki jól érezze magát és mindenkinek jusson a disznóságokból.
A menü a hagyományos disznóvágásokhoz híven a túrós puliszkával és a sült hússal indult. Sorban, ahogy elkészültek a finom falatok, 1 db malactallérért, azaz 300 Ft-ért lehetett vásárolni az adagokat. Sült kolbász, tepertő, orjaleves, májas hurka és fánk is a menü része volt, ami a farsangi ünnepkör legjellegzetesebb fogása. A fánkokat Határvölgyiné Erzsike már hajnal óta sütötte, hogy frissen kerüljenek a bicskeiek elé.

A disznóvágás sikeréhez sok-sok lelkes segítő és munkatárs járult hozzá. A Városi Konyha munkatársai, a GESZ dolgozói, a Művelődési Központ munkatársai, a Barátság Nyugdíjas Klub tagjai, a Polgárőrség, a Bicskei Tigrisek, a Bicskei Motoros Baráti kör, a Dalárda, a Polgármesteri Hivatal dolgozói és még sokan mások önzetlenül tették dolgukat egész nap. A munkát és az előkészületeket Bálint Istvánné alpolgármester asszony koordinálta.
Aki kimaradt, bánhatja, mert sok munkával, de nagyon jó kedvvel, remek étkekkel, vidáman telt a nap.